|
|
|
O FRANCÚZSKU |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
DOVOLENKA |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
FRANCÚZŠTINA |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
INFORMÁCIE |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
KULTÚRNE PODUJATIA |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Vínne oblasti |
Champagne
Pôda, klíma, vlaha, slnko a ďalšie skvosty tvoria drahocenný poklad vinohradov, v ktorých sa darí odrodám ako Chardonnay, Pinot noir a Pinot meunier, z ktorých sa získava najznámejšie zo všetkých slávnostných vín, šampanské. Pri okružnej jazde môžete sami vo vinotékach aj pri samotnej výrobe odhaliť tajomstvá šampanského, objaviť nádherné vínne pivnice a vychutnať si neobyčajné kúzlo tejto krajiny. Oblasť Champagne na radosť všetkých návštevných skupín okrem vína ponúka aj mnohé gastronomické lahôdky a ďalšie atrakcie.
Vallée du Rhône
Côtes du Rhône, Hermitage, Tricastin, Côtes du Vivarais, Costieres de Nîmes, Ventoux, Lubéron, Diois a mnohé ďalšie ponúkajú pátraciu cestu po vinohradoch, v ktorých dozrievajú a spracovávajú sa.
Terasy z okrúhlych kremeňov, strmé svahy a slnečné údolia sú lákadlami, ktorými Vás rozmanitá krajina údolia Rhône určite uchváti. Nechajte sa previesť pokladmi výnimočného kultúrneho dedičstva výroby a spracovania vína.
Armagnac
V srdci Gaskónska, krajine D'Artagnana s bohatou minulosťou a početnými zámkami, sa už stáročia vyrába Armagnac. Najstarší francúzsky alkohol sa získava destiláciou bieleho vína v destilačných bankách, po ktorej nasleduje dlhoročné dozrievanie v dubových sudoch. Nenechajte si ujsť prehliadku niektorého z takmer tristo zámkov. Mnohé z nich majú vlastné vínne sklady a vinice, kde môžete ochutnať pre túto krajinu typický výrobok.
Alsace
Na úpätí zalesnených svahov Vogesen, na ktorých sa majestátne vypínajú tajuplné hrady, ležia najkrajšie vínne dedinky v Alsasku. Starými hradbami chránené príjemné hostince s historickými vývesnými štítmi a nenapodobiteľné domy, ktoré sú usporiadané tesne okolo kostolnej veže, prívetivo hostia svojich návštevníkov. Viac ako 170 km dlhá alsaská vínna cesta sa kľukatí zo severu na juh, cez kopce vinohradov. Turistické cestičky cez vinice a typické, chladné a pohostinné vínne pivnice, kde sa konajú ochutnávky vína, pozývajú návštevníkov spoznávať sedem odrôd alsaskej révy, ako sú Silván, Pinot blanc, Rízling, Muscat d'Alsace, Tokay Pinot gris, korenistý Tramín a Pinot noir.
Provensálsko
Príroda a človek sformovali v provincii nádherný kraj, v ktorom cítiť hlboké spojenie s tradíciami. Na týchto miestach Gréci pred 600 rokmi p.n.l. zasadili prvú vínnu révu na francúzskej pôde a priviezli vinárske umenie. Dnes sa v regióne pri stredozemnom mori pestujú červené, biele a ružové vína. Provensálske vinohrady sú vynikajúcim prostredím pre milovníkov dobrého života, kde návštevníkov očakávajú aj pozoruhodné historické pamiatky. Nenechajte si ujsť ochutnávku skvelých vín pochádzajúcich z tejto provicie, napríklad Côtes de Provence, Coteaux d'Aix, Les Baux, Coteaux Varois, Brandol, Oalette, Cassis, Coteaux de Pierrevert alebo Ballet.
Bergerac
V regióne Dordogne, v srdci purpurovo sfarbeného Périgordu, by ste si nemali nechať ujsť výlet do Gabarre. Objavíte pri tom stredoveké mesto Bergerac, rodisko slávneho Cyrana, ktoré je okrem toho známe aj svojimi vínami. Monbazillac, Côtes de Bergerac, Pécharmant, všetky tunajšie vína sa vyrábajú už takmer tisíc rokov podľa tradičných receptúr a postupov. Stretnite sa a porozprávajte s majiteľmi viníc pri prechádzke vinohradmi alebo pri ochutnávke vín. Vo svojom remesle sa skutočne vyznajú a vedie o ňom zaujímavo a pútavo hovoriť. V ponuke sú aj semináre, na ktorých si môžete ešte prehĺbiť vaše vedomosti o vínach. Pre návštevníkov je tu otvorených okolo 100 zámkov.
Burgundsko
Vína z Burgundska nájdete vo vinotékach, na jedálnych lístkoch a vínnych kartách všade na svete. Vinohrady v sa rozprestierajú na ploche 25 000 ha v piatich veľkých pestovateľských regiónoch.
Zo severu na juh sú to Chablis / Auxerrois, Côte de Nuits, Côte de Beaune, Côte chalonnaise a Mâconnais. V nich sa urodí a vyrobí takmer sto kvalitných certifikovaných vín. Nájdete tu aj štyri vytýčené vínne cesty. Každé mesto, Auxerre, Dijon, Beaune, Chalon-sur-Saône, Mâcon, každá dedinka, Chablis, Gevrey-Chambertin, Puligny-Montrachet, Mercurey, každá pamiatka, Vézelay, Château-du-Clos-de-Vougeot, Hôtel-Dieu v Beaune, skaly v Solutré, každá vínna pivnica
s ochutnávkami vína, každá reštaurácia, všetko Vás očakáva s otvorenou náručou. V každom ročnom období sa tu konajú početné akcie, ktoré Vám ponúkajú príležitosť zúčastniť sa na všetkých tých srdečných, spoločenských tradíciách, týkajúcich sa vína a gastronómie.
Corse
Pred viac než 2000 rokmi našlo víno, privezené Grékmi, na Corse vhodnú pôdu, na ktorej sa mu darí. Je symbolom kultúrneho dedičstva a tradícií ostrova. Objavte Korziku z jej druhej stránky, žiariacu, očarujúcu a vášnivú. Od bielych vín odrody Vermentinu, po červené vína s ich silnou arómou, alebo jasné, občerstvujúce ružové vína, rodí a dorába sa tu deväť známych a vysoko cenených vín. Na Korzika sa po celý rok ponúkajú príležitosti na ochutnanie kvalitného vína so silnou arómou, vína, ktoré odzrkadľuje hrdú a ušľachtilú dušu Ile de Beauté - ostrova krásy.
Bordeaux
Už od antických čias formovali vinohrady krajinu okolo Gironde. Rozprestierali sa od mora až po rieky, skaly pri ústí riek a neskôr aj pozdĺž riek Garonne a Dordogne. Práve tam, na brehoch riek, sa im darilo najviac, preto sa tu v priebehu storočí usadili ľudia, ktorí ich obhospodarovali. V Pauillac, v Bôaye a Saint-Emilion, v Médoc a Entre-Deux-Mers vznikali vínne sklady, aby mali vína kde dozrievať. V Bordeaux nakoniec založili skvelé mesto, stredisko kultúry a obchodu.
Jura
V srdci Franche-Comté, na výbežkoch Plateaus, sa rozprestiera 80 km dlhý pás, na ktorom ležia vinice v Revermont. Dobrá krajina - Bon Pays - ako sa tento kraj nazýva, starostlivo stráži svoje poklady, najkvalitnejšie tunajšie vína Côtes de Jura, Etoile, Arbois, Pupillin, Crémant du Jura a najlepšie odrody vínnej révy Chardonnay, Savignon, Poulsard, Trousseau a Pinot noir, zaručujú pre každého milovníka dobrého jedla a vína výnimočný zážitok.
Languedoc
Vinohrady Languedoc sa rozprestierajú od Nimes po posledný kút okresu Aude. Vínnej réve, dovezenej Grékmi a kultivovanej Rimanmi, sa v tejto slnkom zaliatej krajine darí až po brehy stredozemného mora. Môžete si prezrieť mnohé pivnice a vínne pivnice združené v Relais Tourisme Vigneron en Languedoc-Roussillon.
Cognac & Pineau des Charentes
Ozajstný "nápoj bohov", ako ho nazval Victor Hugo, je Cognac najrenomovanejším zástupcom gastronómie z regiónu Poitou-Charentes. Skladá sa z viacerých destilátov a páli sa dvakrát, tak sa dosiahne koncentrácia najušľachtilejších rozdielov v chuti a vôni. Etapes de Cognac sú trasy, na ktorých môžete u tunajších vinárov sami odhaliť tajomstvá a z generácie na generáciu odovzdávané vedomosti výroby koňaku. Pineau des Chartes je podľa legendy výsledokom zmiešania hroznového muštu, ktorý bol omylom naliaty do Cognacovej banky. Od roku 1589 je Pineau des Charentes obľúbeným aperitívom.
Beaujolais
Le Beaujolais Nouveau est arrivé! - mladé Beaujolais je tu! Táto symbolická veta urobila z Beaujolais jedno z najznámejších vín sveta. V regióne jeho pôvodu sa dorába 12 druhov tohto mladého búrlivého vína a 10 druhov, ktoré znesú dlhšie skladovanie. V oblasti medzi Lyon a Mâcon si nenechajte ujsť návštevu malebných dediniek Oingt, Jarnioux, alebo Charnay, takzvaných Pays des pierres dorées - krajiny zlatých kameňov.
Rousillon
V troch údoliach rozložené oblasti majú odjakživa vlastné špecifikum, na skalách, naplaveninách a terasách sa striedajú škridlica s rulovou, žulovou, štrkovou alebo vápencovou pôdou. Rusillonské vína sú veľmi známe už od staroveku. Prehliadky pivníc a vínnych pivníc, Relais Vigneron en Languedoc-Rousillon, prechádzky po vinohradoch, dovolenky, okružné cesty a pobyty v tunajších hoteloch sú pre návštevníkov tohto regiónu veľkým lákadlom a radi sa sem vracajú.
Val de Loire
Ako červená niť sa tiahne kráľovská rieka cez vinohrady údolia Loire, ktoré sa rozprestiera od Sancerre po Atlantik. Z východu na západ tvoria Centre, Touraine, Anjou, Saumurois a Pays Nantais veľké vinohradnícke komplexy. Turistická trasa údolím Loire vedie návštevníkov cez vínne pivnice a vinohrady, až k prehliadkam nádherných zámkov, opátstiev, jaskýň a parkov od Sully-sur-Loire po Chalonnes-sur-Loire, ktoré boli UNESCOm vyhlásené za kultúrne dedičstvo ľudstva.
Savojsko
Vinárska oblasť Savoyen sa koncentruje na Combe de Savoie, Chautagne a Jongieux blízko Lac du Bourget, Léman a Arves v Haute-Savoie, prísne ohraničenú plochu s rozlohou 2000 ha. Pestované na kamenistých, príkrych svahoch, tu pod vplyvom čerstvého, aromatického horského vzduchu dozrieva víno vynikajúcej kvality. Jacquere je najrozšírenejšie biele hrozno, z ktorého sa vyrábajú vína Apremont a Abymes. Značky Ripaille a Crépy pochádzajú z odrody Chasselas. Z červeného hrozna Gamay vznikajú vína Chautagne a Jongieux, z Mondeuse zase vína Arbin a St-Jean-de-la-Porte. Tieto jedinečné vína spoluvytvárajú chrakter a chuť nádherného regiónu.
Sud-Ouest
Regióny Aquitaine a Midi-Pyrénées tvoria ozajstnú mozaiku nanajvýš rozdielnych viníc, ktoré sa označujú pojmom Vignobles du Sud-Ouest - vinársky kraj juhozápadu. Rozprestiera sa od brehov Dordogne po údolie Lot, od Baskicka po Gaskónsko a Aganais, od juhu Centálneho masívu po svahy Tarn, od krajiny pozdĺž rieky Garonne po brány mesta Toulouse. Nájdete tu najväčší výber typických druhov révy, takmer pätnástich druhov vína a stáročia dodržiavané vinárske tradície spojené s vínom a liehovinami.
|
Najznámejšie syry |
CAMEMBERT Z NORMANDIE
Camembert z Normandie je mäkký syr zo surového kravského mlieka, s kôrkou s bielou plesňou, na ktorej môžu byť červenkasté škvrny.
Obsahuje minimálne 45 % tuku. Má valcovitý tvar s priemerom 10,5 až 11,5 cm, hrúbky 3 cm, a váži približne 250 g. Všetci poznajú jeho obal : krabička z tenkého dreva.
Kde sa vyskytuje
Vyskytuje sa výlučne v krajoch Normandie : Calvados, Eure, Manche, Orne, Seine-Maritime.
Jeho pôvod
Thomas Corneille, brat veľkého dramatického básnika, spomína syry Camembert už v roku 1702. Avšak Camembert v tej podobe, ako ho poznáme, vynašla Marie Harel počas Revolúcie. Vďaka radám prenasledovaného kňaza, ktorého schovávala na svojej farme, táto mladá farmárka v roku 1791 vyrobila originál, ktorý mal niečo z pôvodného camembertu a niečo zo syra Brie,
Napoleón III. tento syr miloval a servíroval ho v Tuileries. Inžinier Ridel dostal v roku 1880 nápad baliť tento syr do tenkej drevenej krabičky. Vďaka tomuto nápadu znáša syr prepravu ... a tiež je ho možné exportovať!
Mal taký úspech, že ho mnohí začali napodobňovať, ale jedine "Camembert z Normandie" má právo na označenie kontroly pôvodu a kvality.
Vína vhodné k syru Camemebert
Všetky burgundské vína, ľahké a elegantné Bordeaux, ale tiež Beaujolais s ovocnou arómou, plné vína Côte du Rhône alebo ľahko pijúce sa Touraine.
SAINTE-MAURE Z TOURAINE
Sainte-Maure z Touraine je syr z plnotučného kozieho mlieka. Je to nízko dohrievaný mäkký syr, s umelou plesňou. Stred je bielej alebo maslovej farby, má jemnú homogénnu textúru, minimálny obsah tuku je 45 %. Vyrába sa v tvare kužeľovitého valca s výškou 280 mm a s priemerom 48 mm v spodnej časti a 65 mm v hornej časti, váži minimálne 250 g.
Sainte-Maure z Touraine je kozí syr vyrábaný v regióne Touraine, ale jedine "Sainte-Maure z Touraine" nesie označenie kontroly pôvodu a kvality.
Kde sa vyskytuje
Pôvodná provincia Touraine, čo je dnešný kraj Indre-et-Loire, susedné kantóny Loir-et-Cher, Indre a niektoré kantóny a obce susediace s Vienne.
Jeho pôvod
Výroba syra Sainte-Maure, ako aj chovanie kozích stád v kraji Touraine, sa podľa niektorých záznamov (Archívy Indre a Loire) začalo už v Karolínskom období (8. a 9. storočie) a to vďaka inváziám Arabov.
Dnes už má Sainte-Maure z Touraine svoje renomé a aj mnohé dokumenty z rôznych období potvrdzujú kvalitu a povesť tejto gastronomickej perly z Touraine.
Uveďme len jeden príklad, ale nie najmenej zaujímavý, z poznámok Balzaca (citát z knihy M. Laurencin "Touraine počas Balzaca")
"Ale najznámejší je stále ten zo Saint Maure, podlhovastého tvaru so slamkou vo vnútri: vyrába sa z kozieho mlieka zrážaného za pomoci syridla, potom sa nasolí a nechá zrieť, a uchováva sa v popole z otiepok z mladých výhonkov.
Farmárka ho uchováva na drevených roštoch na suchom mieste."
Vína vhodné k syru Sainte-Maure z Touraine
Vína z toho istého regiónu. Buď ľahké ovocné červené vína : Burgueil, Chinon, Gamay či Cabernet z Anjou. Prípadne suché biele víno : biele Touraine.
BRIE Z MEAUX
Vyrába sa zo surového kravského mlieka. Brie z Meaux je mäkký syr s jemnou plesňovou kôrkou.
Obsahuje minimálne 45 % tuku. Má tvar splošteného valca (s priemerom 35 až 37 cm, hrúbkou 2,5 cm) s váhou približne 2,6 kg. Predáva sa bez obalu na slame.
Kde sa vyskytuje
Celý kraj Seine-et-Marne a časť nasledovných krajov : Aube, Loiret, Marne, Haute-Marne, Meuse, Yonne. Najznámejšia oblasť pôvodného výskytu je okolo Meaux.
Jeho pôvod
Pôvod syra Brie je zatiaľ neznámy. Vie sa, že Karol Veľký ho mal veľmi rád. Blanka Navarská a grófka zo Champagne z neho posielali kráľovi Filipovi Augustovi. Karol Orleánsky ho používal ako dar dámam pri dvorení. Henrich IV. si ho natieral na chlieb. Servíroval sa na bankete, ktorý usporiadal princ z Condé na oslavu svojho víťazstva v Rocroit v roku 1943. Mária Leczinska ho odporúčala na prípravu slávnych "Bouchés a la reine".
Jeho veľké zasvätenie sa odohralo v roku 1814, keď ho Talleyrand a 143 vyjednávačov, ktorí sa zišli na Viedenskom kongrese pri príležitosti reorganizácie Európy po napoleónskych vojnách, vymenovali za "kráľa syrov".
Vína vhodné k syru Brie z Meaux
Burgundské vzrušujúce a ovocné červené vína ; červené vína Bordeaux a zvlášť Pomerol a Saint-Emilion.
REBLOCHON DE SAVOIE
Reblochon de Savoie je nízko dohrievaný, jemne lisovaný syr zo surového plnotučného kravského mlieka. Má oranžovú kôrku s prírodnou plesňou. Jeho minimálny obsah tuku je 45 %. Je to sploštený valec s priemerom približne 14 cm a hrúbkou 3,5 cm, váži 450 až 500 g.
V menšom formáte má petit Reblochon de Savoie priemer približne 9 cm, hrúbku 3 cm a váhu od 240 do 280 g. Predáva sa na podložke z lamiel zo smrekového dreva.
Kde sa vyskytuje
V horách krajov Savojsko a Horné Savojsko : pohorie Aravis až po kraj Rochois a Val d'Abondance.
Jeho pôvod
Reblochon de Savoie sa zrodil v Hornom Savojsku, v horách Pays du Thones, a bol známy už v XIV. storočí. V tom čase farmár, ktorý si prenajal pasienok, musel zaplatiť majiteľovi odmenu úmernú množstvu vyprodukovaného mlieka. V deň, keď si majiteľ prišiel odmerať mlieko, farmár podojil len čiastočne. Akonáhle majiteľ odišiel, dodojil zbytok. Toto "ukradnuté" mlieko z druhého dojenia (z tzv "reblâche"), veľmi tučné, potom dalo meno syru Reblochon.
Vína vhodné k syru Reblochon de Savoie
Všetky jemné a ovocné biele vína zo Savojska : Crépy, Roussette. A tiež ľahké a ovocné červené vína ako je Beaujolais.
CANTAL
Cantal je prírodný, lisovaný, nízko dohrievaný syr z kravského mlieka. Jeho prírodná kôrka je hrubá a suchá. Obsahuje 45 % tuku. Má tvar veľkého valca s priemerom 40 cm a výškou 45 sm, váži približne 43 kg. Vyrába sa aj v zmenšených rozmeroch :
Malý Cantal hmotnosti 20 kg a 10 kg Cantalet. Každý Cantal má na vrchu hliníkovú doštičku prírodnej farby, ktorá potvrdzuje jeho pôvod a kontrolu kvality.
Kde sa vyskytuje
Celý kraj Cantal a 41 obcí zo susedných krajov : Aveyron, Correze, Haute-Loire, Puy-de-Dôme.
Jeho pôvod
Cantal je čisto prírodný syr zrodený v srdci Auvergne, v srdci Zelenej Krajiny. Stelesňuje jemnosť lúk, ktorú získal v prudkých horských búrkach, a labužnícku guľatosť od sálajúceho slnka na vysoko položených pastvinách. Potom už chápeme prečo má Cantal masívny tvar a jemné srdce, prečo sa v ústach rozplýva a zanecháva v nás hlboký zážitok.
Cantal je jeden z najstarších syrov. Jeho legenda začala pred 2000 rokmi. Spomínal ho Plinius l'Ancien, neskôr ho ospevoval Gregor z Tours.
Oblasť jeho pôvodu sa rozprestiera okolo sopečného masívu Haute Auvergne, vo výškach medzi 700 a 1000 m.
Vína vhodné k syru Cantal
Všetky ľahké ovocné vína ; Côtes d'Auvergne, Côtes du Rhône, Beaujolais, Corbieres.
ROQUEFORT
Na rozdiel od iných syrov s modrou plesňou, Roquefort sa vyrába zo surového plnotučného ovčieho mlieka. Syr posiaty modrou plesňou nie je lisovaný a je nízko dohrievaný, kôrka má vlhký povrch. Obsahuje minimálne 52 % tuku. Má tvar valca s priemerom 19 až 20 cm a hrúbkou 8,5 až 10,5 cm, jeho váha sa pohybuje medzi 2,5 a 2,9 kg. Má obal z hliníkovej fólie s etiketou s názvom "Roquefort", ako aj označenie kontroly pôvodu a kvality a značku konfederácie "Brebis Rouge".
Kde sa vyskytuje
V pôvodnej Provincii Rouergue. Oblasť tradičného zvozu mlieka, alebo oblasť okolia Roquefortu, sa rozprestiera v kraji Aveyronu a susedných krajov : Aude, Gard, Hérault, Lozere a Tarn. Syr dozrieva výlučne v prírodných pivniciach v Roquefort-sur-Soulzon (Aveyron).
Jeho pôvod
Napriek tomu, že to bol najobľúbenejší syr panovníka Karola Veľkého, až v apríli 1411 Karol VI. podpísal Chartu, ktorou priznal obyvateľom Roquefortu výsadné práva na "spôsob dozrievania syra tak, ako sa praktizoval odnepamäti v jaskyniach menovanej obce".
Pivnice na Roquefort boli zriadené pod planinou Combalou, kde boli uprostred obrovských kamenných sutí na okraji Grands Causses. Zvnútra hory tam prúdi vlhký vzduch cez dlhé trhliny nazývané "fleurines". Tam sa zrodil Roquefort, v biologických podmienkach, ktoré sú jedinečné na svete.
Vína vhodné k syru Roquefort
Všetky veľké vyzreté červené vína : Châteauneuf-du-Pape, Madiran, Cahors, atď. .., ale aj niektoré silné vína (napr.: Sauternes) a sladké prírodné vína typu Muscat.
MONT D'OR ALEBO VACHERIN Z HAUT-DOUBS
Syr zo surového kravského mlieka, mäkký, nízko dohrievaný, mierne lisovaný. Le Mont d'Or spoznáte podľa jeho akoby plesňou poliateho povrchu, žltej až hnedastej farby. Obsahuje minimálne 45 % tuku.
Vždy má tvar valca, ale má rôzne rozmery : priemer 20 až 30 cm, hrúbku 3 až 5 cm, s váhou 500 g až 1 kg, alebo 1,8 až 3 kg. Má špeciálnu formu balenia : omotaný smrekovou kôrou, zabalený do krabičky z jedľového alebo smrekového dreva.
Kde sa vyskytuje
V kraji Doubs, v oblasti ohraničenej prameňom rieky Doubs, Švajčiarskou hranicou a Saut du Doubs. Minimálna nadmorská výška : 700 m.
Jeho pôvod
Tento tradičný syr z Franc-Comptois sa vyrába už niekoľko storočí v Haut-Doubs. Vynašli ho farmári z masívu Mont-d'Or. Územie na horské pastviny v oblasti Jura bolo vyklčované už v XII. storočí pod ochranou veľkých kláštorov Saint-Claude a Montbenoit, a rozvíjal sa ta chov kráv a mliekarenská výroba. V XIV. storočí začali vznikať syrárne. Na začiatku jesene, po lete strávenom na horských pastvinách, sa stáda vracajú do svojich kravínov. Vtedy sa začne výroba Mont-d'Or, sezónneho syra, čistého horského výrobku.
Vína vhodné k syru Le Mont d'Or
Všetky biele a červené vína z oblastí pohoria Jura a z Arbois, biele vína zo Savojska a suché víno Jurançon.
BLEU D'AUVERGNE
Le Bleu d'Auvergne, je syr s modrou plesňou z kravského mlieka, jemne lisovaný, mierne dohrievaný, s prírodne plesňovou kôrkou. Obsahuje minimálne 50 % tuku. Je tvarovaný do splošteného valca a vyrába sa vo viacerých rozmeroch : Veľké rozmery majú priemer 20 cm a výšku 8 až 10 cm pri váhe 2 až 3 kg; Malé formáty majú priemer približne 10,5 cm, vážia 350 g, 500 g alebo 1 kg. Malé aj veľké syry sú balené do papiera s hliníkovou vrstvou.
Kde sa vyskytuje
Kraje Cantal, Puy-de-Dôme, časť krajov Haute-Loire, Aveyron, Correze, Lot a Lozere.
Jeho pôvod
Le Bleu d'Auvergne vznikol v polovici 19. storočia, takého bohatého na vynálezy. Okolo roku 1845, dostal jeden dedinčan z Auvergne nápad naočkovať syreninu modrou plesňou, akú videl na ražnom chlebe, a potom svoj syr poprepichoval ihlou, aby sa pleseň mohla rozvíjať za pomoci vzduchu prúdiaceho dovnútra cez tieto diery. S postupom času začali túto metódu používať aj ďalší obyvatelia Auvergne. Kvalita zeme, reliéf, nadmorská výška a podnebie dávajú tomuto syru jeho osobitosť.
Vína vhodné k syru Le Bleu d'Auvergne
Zrelé červené vína : Madiran, Gaillac, Cahors, ale tiež Burgundské vína a Côtes-du-Rhône.
MUNSTER ALEBO MUNSTER-GÉROMÉ
Munster či Munster-Géromé je syr z kravského mlieka, mäkký, s oranžovou kôrkou, ktorý obsahuje približne 45 % tuku. Má tvar valca s priemerom 13 až 19 cm, s výškou 2,4 až 8 cm a váhou 450 g až 1,5 kg. Malý Munster alebo malý Munster-Géromé má priemer 7 až 12 cm a výšku 2 až 6 cm, váži aspoň 120 g.
Kde sa vyskytuje
Alsaské a lotrinské svahy pohoria Vosges rozprestierajúce sa v 7 krajoch : Bas-Rhin, Haut-Rhin, Vosges, Meurthe-et- Moselle, Moselle, Haute-Saône a oblasť Belfort.
Jeho pôvod
Munster alebo Munster-Géromé sa zrodil na juhu masívu Vosges, v údolí Fecht. V roku 668 pomenovali toto údolie Munster (odvodené od latinského slova Monasterium). V roku 855 sa zjavil veľký Munster : Géromé. Takže je to stredoveký syr, s kláštorným pôvodom. Munster alebo Munster-Géromé sa vyrába v Alsasku a v Lotrinsku, v oblasti masívu Vosges kde dujú vetry od západu, je to región s rôzmanitými bylinami a kultúrami.
Vína vhodné k syru Munster či Munster-Géromé
Silné červené vína (Côte-Rôtie, Corton, Haut-Médoc) prípadne akékoľvek iné korenisté červené víno; prípadne aj typický nápoj v Alsasku: pivo, Gewurztraminer alebo Pinot Noir.
OSSAU-IRATY BREBIS-PYRENÉES
Ossau-Iraty sa vyrába zo surového ovčieho mlieka. Je jemne lisovaný a nízko dohrievaný. Jeho prírodná kôrka je vysušená a utieraná. Obsahuje aspoň 50 % tuku. Má tvar valca alebo mierne vydutého valca s priemerom 26 cm na výšku 12 až 14 cm. Jeho váha sa pohybuje medzi 4 a 5 kg (syr vyrábaný na farmách môže mať až 7 kg). Nájdeme ho aj v zmenšenom formáte, malý Ossau-Iraty, ktorý váži 2 až 3 kg. Predáva sa nebalený.
Kde sa vyskytuje
Béarn a Baskicko, pokrýva oblasť atlantických Pyrenejí a malú časť Vysokých Pyrenejí.
Jeho pôvod
Jeho názov evokuje dve provincie jeho pôvodu : Béarn a Baskicko. Hory tam zaberajú veľkú časť územia, sem-tam prerývané hlbokými údoliami, a sem-tam hlbokými lesmi. Ovce z Manech a baskicko-bearnské ovce žili odjakživa v tejto zelenej krajine s častými dažďami a ich mlieko umožňuje výrobu typicky remeselného syra.
Aj dnes sa na farmách alebo v syrárňach, v "cujalas" v Béarn alebo v "cayolars" v Baskicku, Ossau-Iraty vyrába stále rovnakým spôsobom.
Vína vhodné k syru Ossau-Iraty
Zrelé červené vína a korenisté biele vína z jeho pôvodnej oblasti : Jurançon a Madiran, alebo Irouléguy
|
Savoir vivre - umenie žiť |
Každý francúzsky región je svetom sám o sebe a má svoje kulinárske špeciality, s ktorými sa snaží presadiť do celonárodného povedomia. Stará dobrá domáca kuchyňa či novátorské lahôdky, ľahká strava či tradičné pokrmy, to všetko je gastronómia, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou francúzskeho kultúrneho dedičstva. Stoly v luxusných reštauráciách sa nepochybne líšia od tých v bežných reštauráciách. Jedno však ostáva stále rovnaké, a to je láska ku kulinárskemu umeniu, ktorú zdieľajú všetci Francúzi.
Aj keď v súčasnej dobe ľudia stále častejšie jedia na obed sendvič, šalát alebo steak a hlavnú pozornosť venujú až večeri, správny Francúz musím mať teplé jedlo dvakrát denne. Obed začína predjedlom, pokračuje hlavným jedlom a nasleduje syr alebo dezert. K večeri si Francúzi namiesto predjedla dávajú radšej polievku. Jedia dlho a s rozkošou, nenechávajú zbytky a často vytierajú tanier kúskom bieleho chleba.
|
Kaviarničky, bistrá a reštaurácie |
Tradičná obľuba kávy má vo Francúzsku budúcnosť zaistenú. Svedčí o tom celá rada kaviarničiek na módnych bulvároch veľkomiest. Kaviareň - galéria, kaviareň - starožitníctvo, kaviarne s internetom, či literárne kaviarne sú stále častejším javom.
Tí, ktorých kaviarenské prostredie nepriťahuje, môžu dať prednosť niektorému z mnohých štýlových reštauračných zariadení. Podniky pre náročných, ale aj malé bistrá na rohoch, sú ideálnym miestom pre stretnutie s Francúzmi a s ich kulinárskou tradíciou.
|
Umelci gastronómie |
Každá zem oslavuje svojich futbalových miláčikov, filmových hercov alebo rockové hviezdy. Pre Francúzov k týmto veličinám patrí ešte kategória špičkových šéfkuchárov, vďaka ktorým sa šíri sláva francúzskej kuchyne po celom svete.
Veľkí šéfkuchári neustále objavujú nové, rafinované, všetkými uznávané a obdivované kombinácie chutí. V ich stopách kráčajú nové talenty, predháňajú sa v dômyselnosti, aby sa stali uznávanými a rešpektovanými odborníkmi.
Gastronomický sprievodcovia a rôzne publikácie na tému kulinárstva udeľujú každý rok určitý počet hviezdičiek, kuchárskych čapíc a bodov neuveriteľnému množstvu reštaurácií. Môžete si tak vybrať preslávenú reštauráciu, nový talent, alebo zájsť niekam na miestne špeciality a pochutnať si na tradičných jedlách, akými sú francúzska cibulačka, vynikajúci "cassoulet" z oblasti Toulouse, "choucroute" - alsaská obložená kyslá kapusta, "potée auvergnate" - hrniec z Auvergne, rybia špecialita z Marseille - vyhlásená "bouillabaisse", a pod. Talentovaného kuchára spoznáte podľa toho, s akým nadšením vyberá kvalitné ingrediencie a ako dbá na využívanie miestnych produktov.
Najznámejší šéfkuchári v Paríži
Alain Ducasse, Guy Savoy, Pierre Gagnaire, Alain Sanderens
Najznámejší šéfkuchári mimo Paríža
Blanc z Vonnas, Bernard Loiseau z Saulieu, Paul Bocuse z Lyonu, Marc Veyrat z Annecy, Pourcel z Monpellier
Kulinárska štvorka
- francúzskou špecialitou číslo 1 je "Cassoulet" - ragú z fazule a mäsa
- vo Francúzsku nájdete 365 druhov syrov a každý kraj má svoju špecialitu
- francúzske raňajky pozostávajú z kávy, čaju alebo kakaa a francúzskeho pečiva s džemom
- vína sú neodmysliteľnou súčasťou francúzskeho života
Gastronómia v krátkosti
Dlhé atlantické pobrežie predurčuje charakter kuchyne západného Francúzska. Ryby a plody mora patria k najväčším miestnym lahôdkam. Najvyberanejšími sú ustrice. Tie najpreslávenejšie pochádzajú z arcachonskej lagúny neďaleko Bordeaux. Praví labužníci ich konzumujú surové, len pokvapkané citrónovou šťavou. Veľmi dobre ale chutia aj zapečené alebo inak upravené. Zapíjajú sa suchým bielym vínom. Ďalšími dobrotami regiónu Aquitaine sú agénsky melón, agénska sušená slivka, špargľa, bayonnska šunka, bazasské hovädzie mäso, hríb Bordeaux cepe, Cannelé - skaramelizovaný koláč, čili papričky Espelette, jahňacina Pauillac a hľúzovka.
Špecialitou Rouenu, hlavného mesta Haut-Normandie, je kačica marinovaná vo víne a korení. V kuchyni sa upečie len z časti a ďalšiu prípravu sleduje hosť už pri stole. Prsíčka nakrájané na tenké plátky kuchár poukladá na striebornú misku položenú na ohrievači. Zbytok kačice vloží do špeciálneho stolného lisu. Vylisovanú, ešte krvavú šťavu zjemní koňakom, červeným vínom a korením a preleje ju cez prsíčka. Kačice a husi sa chovajú prevažne na juhozápade Francúzska, v Périgorde a Gaskónsku. Pri varení sa často používa husacia a kačacia masť. Mäso zaliate vlastnou masťou sa nazýva "confit". Najväčšou pochúťkou je paštéta zo husacích alebo kačacích pečienok.
Z Normandie pochádzajú tie najlepšie druhy syrov, vrátane kráľa syrov, Camembertu. Francúzi považujú syry za najvhodnejšie ukončenie obeda aj večere. Podľa gastronomických pravidiel sa servírujú štyri druhy syrov, tvrdý, čerstvý, plesňový a dobre uležaný. Syr je taktiež súčasťou mnohých jedál a používa sa najmä pri zapekaní. Zo zeleniny sú zvlášť obľúbené artičoky, paradajky, hrášok chren a hlávkový šalát.
Z regiónu Champagne-Ardenne pochádza tradičná receptúra remešského perníku. Tradícia jeho pečenia bola zachovaná zásluhou poslednej pekárne, kde sa vyrábajú slávne remešské perníčky dodnes. Boudin Blanc, biela klobása z Rethelu, ardanská šunka, troyenské klobásky, bravčové nožičky a lahodné paštéty, to všetko sú tunajšie mäsové špeciality, ktoré dopĺňajú syry ako Brie de Champagne, Maroilles, langerský syr, Epoisses, Rocroi, Chaource a veľa iných. Kto chce ochutnať charakteristickú miestnu kuchyňu, môže si vybrať jednu z mnohých reštaurácií, ktoré ponúkaju tradičné jedlá.
Franche-Comté je vyhláseným syrovým regiónom. Nie menej ako tri druhy syra tejto oblasti získali označenie Appellation d´Origine Contrôlée (AOC). Sú to Comté-syr, Mont-d´Or, plesnivý syr Bleu du Haut-Jura a ocenenie čoskoro dostane i Morbier. Tieto druhy sú pripravované podľa starých receptúr a ešte stále sú vyrábané aj s pomocou ručnej práce. Mont-d´Or je po tom, ako sa vyberie z formy, zmiešaný so smrekovou kôrou, ktorá drží syrovú masu pohromade a syru dodáva drevnatú chuť. Dozrievanie syra Comté trvá až do 18 mesiacov. Označenie AOC by Vás však nemalo obmedzovať v tom, aby ste ochutnali aj ďalšie druhy syra a syrové špeciality, akými sú Cancoillotte a Mamirolle. Tieto syry sú nepostrádateľné pri príprave Raclette a Fondue, ku ktorým sa často podáva údená klobása. Údi sa v tzv. Fermes a "tuyé", procesom konzervovania mäsa použivaným už v Antike. Šunka z Luxeuil-les-Bains sa vešia na 7 - 8 mesiacov na hák, aby uschla po tom, čo bola naložená v červenom víne a vyúdená s pomocou drevených pilín.
Prírodné jaskyne Roquefortu v Midi-Pyrenées ukrývajú priestory, v ktorých dozrievajú syry. V týchto skalných labyrintoch sa nachádzajú pukliny slúžiace ako ventilácia. Návštevníci tu môžu pozorovať proces dozrievania špeciálneho syra prepichnutého 42 ihlicami s názvom Roquefort.
Príchuť vína Armagnac tvorí zmes chutí a vôní pomarančov, broskýň, brusníc, fíg, fialiek, kvetov vanilky, papradí a kvetov limetiek. Chuť spomínaného vína dodáva slovu Francúzsko ten pravý význam - luxus.
|
Korzické špeciality |
Francúzsky ostrov Korzika prekypuje obrovskou rozmanitoťou prírody a táto výrazná krajina je aj miestom jedinečných chutí. Kvalita korzických vín a ich rozmanitosť je celosvetovo známa. Príroda dopomáha k bohatstvu domácej kuchyne, ktorá je už desaťročia odovzdávaná z generácie na generáciu ďalej. Vidiecka gastronómia ponúka rôzne chutné jedlá, stanovuje lahodnú rovnováhu medzi produktmi mora a zeme, ktoré môžete ochutnať v početných reštauráciách.
Korzičania dávajú prednosť jednoduchej, výdatnej, pikantnej a veľmi chutnej domácej kuchyni. Tradične sa varí a pečie na olivovom oleji a pokrmy, ktoré sa tu podávajú, sú dochutené bylinkami ako medovka, rozmarín a myrta. Surová šunka "prisuttu", prešpikovaný bravčový filet "lonzo", jedinečná "charcuterie corse", korenené kozie mäso, výdatné husté polievky, ragú z kozľaťa s paprikovými luskami "pivarunata", rybie polievky, mušle, morské ježovky, pstruhy, langusty, to sú špeciality, z ktorých si určite vyberie každý labužník.
Brocciu je korzický syr z ovčieho a kozieho mlieka, ktorým sa plnia omelety, koláče a palacinky, ale môžete ho jesť aj len tak posolený alebo posypaný cukrom.
Gaštanová múka sa ešte stále vyrába ručne a používa sa v mnohých jedlách, ako je "polenta", najznámejšie jedlo a pečivo.
Hlavným jedlom dňa je večera, ktorá pozostáva z troch chodov.
|
Kurzy varenia v Provance-Alpes-Côte d´Azur |
Canton de Levens:
"Cesta k chuti" a kurzy varenia. Turistická asociácia kantonu Levens ponúka poldenný úvodný kurz k ovládnutiu delikates kuchyne mesta Nice.
Ráno: workshop miestnej kuchyne pod vedením Brigitte Autier, prezidentky "Bratstva kuchárov".
Poobede: výlet na tému objavovanie chutí (belletské vína, olivové produkty, skvelá čokoláda).
Pre skupiny (min. 8 osôb, max. 50 osôb), cena dohodou.
tel.: 04 93 08 76 31
Grasse:
Yves Terrillon, vedúci reštaurácie L´Amphitryon, ponúka možnosť zdieľať vášeň miestnej kuchyne účasťou na tematických kurzoch varenia. Napríklad úvod do "tapenade" (olivová pasta), sa koná v utorok a stredu, jednohodinový kurz, cena: 138 € pre skupinu 6 osôb. Tieto kurzy môžu byť spojené s výletom na forvillský trh do Cannes.
tel./fax: 04 93 36 58 73
alamphitryon@aol.com
Menton:
Prebieha vo forme letnej univerzity. Kurzy gastronómie sa konajú od pondelka do piatka od 8:45 do 13:00 hod. v rozsahu 20 hodín týždenne.
Cena: 473 € za 2 týždne.
Rezervácie v turistickom centre.
tel.: 04 92 41 76 90.
Mougins:
"Ecole de Cuisine du Soleil" Rogera Vergéra. Kurzy varenia pre amatérov, zahrňujúce 5 poldňových lekcií za týždeň, konaných raz do mesiaca.
Cena: 54€ / kurz, 5 lístkov za 245 €.
tel.: 04 93 75 35 70, fax: 04 93 90 18 55
info@moulin-mougins.com
Nice:
Kurzy varenia a spoznávania kuchyne z okolia Nice v Lycée Hôtelier de Nice, sa konajú od novembra do apríla, 3-hodinové stretnutie raz do mesiaca.
Cena za osobu: 20 €.
Rezervácie len poštou na adrese: Cercle de la Capelina d´Or 163, bld René Cassin, BP 145, 06203 Nice cedex 3.
Počet účastníkov v kurze je obmedzený.
tel. 04 93 84 68 86
Tourrette-Levens:
Riviera Escapade ponúka workshop tradičnej kuchyne z okolia Nice s hodinami varenia (príprava dvoch tradičných receptov) a ochutnávkami jedál.
Cena: 95 € (pre skupinu 8 - 16 osôb)
tel.: 04 97 20 54 63, fax: 04 97 20 54 33
info@riviera-escapade.com
Vence:
Jean-Jacques Bissiéres, vedúci reštaurácie "le Vieux Couvert", ponúka gastronomické kurzy varenia zahrňujúce nákup čerstvých potravín na trhu, lekciu prípravy jedál, aperitív a obed s ochutnávkou. Kurzy prebiehajú od 9:00 - 13:30 hod.
Cena: 73 € / osoba (skupina 8 - 12 osôb).
Rezervácia: Turistické centrum
tel.: 04 93 58 40 10 alebo 04 93 58 06 38
Villeneuve-Loubet:
Kurzy varenia a úvod do umenia varenia vo všetkých jeho formách, zamerané na objavovanie chutí Stredomoria a Ázie. Utorky a štvrtky o 19:00 hod.
Cena: 12,5 € za každé stretnutie.
tel.: 04 92 02 60 50.
Výrobcovia čokolády:
Exkurzie vo fabrikách na výrobu čokolády, možný nákup čokolád. Vstup zadarmo, bez poplatkov.
Cannes, Maiffret Chocolatier:
Pre skupiny, cena podľa dohody. Otvorené po celý rok, okrem nedele a pondelka.
31, rue d´Antibes
tel.: 04 93 39 08 29, fax: 04 93 68 95 45
Levens, Chocolaterie Marcellin:
Návšteva skupín po dohode. Otvorené od 15 septembra do 15 mája, okrem nedieľ.
1174, route de la Roquette
tel.: 04 93 79 75 96, fax: 04 93 79 77 08
Villars-Sur-Var la gare chcolaterie:
Továreň na výrobu čokolády nachádzajúca sa v Train des Pignes (pôvodne bolo vlakovou stanicou). Návšteva skupín po dohode. Otvorené po celý rok.
tel.: 04 93 05 78 44
|
Martinique |
Kreolská kuchyňa fascinuje svojou všestrannosťou a pre európske chute nezvyklými arómami. Rum, elixír Karibiku, sa nielen pije, ale používa sa na zjemnenie chutných jedál z mäsa, rýb a zeleniny a, samozrejme, aj lahodných sladkých jedál. Prísady pre recepty z Martinique môžete nájsť aj doma. Vyskúšajte niektorý z receptov a prineste si slnko na Váš stôl.
|
Reunion |
Od ostrých, chili ochutených omáčok, z ktorých sa tlačia slzy do očí, cez prekvapivo mierne curry, tu nazývané Cari, po jemnú arómu kurkumy... Široká paleta chutí robí z Réunionu gastronomický raj na zemi. Ryby a plody mora, zelenina, šaláty, exotické ovocie a množstvo korenín sú požehnaním, ktorým príroda tak ochotne obdarovala tento ostrov. Je úžasné, čo dokážu francúzski, africkí, indickí a čínski šéfkuchári zo spomenutých prísad pripraviť a zároveň sa vzájomne inšpirovať.
|
Recepty |
Achard de Légumes
Prísady pre štyri osoby:
2 mrkvy
500 g zelenej fazule
1/2 kg bielej múky
1/2 kg karfiolu
1 malá uhorka
2 cibule
3 strúčky cesnaku
1 kúsok ďumbiera (korenie)
soľ, chilli
1/2 kávovej lyžičky kurkumy
1 polievkovú lyžicu červeného octu alebo 1/2 polievkovej lyžice citrónovej šťavy
olej
Nakrájajte umytú zeleninu na tenké prúžky, cibuľu nasekajte na drobno, roztlačte cesnak, ďumbier a chilli a pridajte soľ. Na panvici s trochou horúceho oleja osmažte zeleninu tak, aby zostala chrumkavá. Hotovú zeleninu odstavte nabok. Opražte cibuľu a primiešajte zmes korenia, kurkumu a pridajte na zeleninu. Pokvapkajte zeleninu octom alebo citrónovou šťavou.
Créme Á La Noix De Coco
Kokosovo-rumový krém s ovocím. Vyšľahajte 3 vaječné žĺtka so 120 g cukru. Vyškrabte dreň vanilkového struku, pridajte vaječný krém a vytvorte zmes z 250 ml kokosového mlieka a 250 ml mlieka. Varte 5 minút na miernom ohni, potom vyberte vanilkový struk. Rozmiešajte 6 cl rumu so 6 lístkami namáčanej želatíny a trochou krému, pridajte k základu a nechajte schladiť. Medzitým vyšľahajte 3 vaječné bielka so štipkou soli a 250 ml smotany do tuha. Pridajte oboje do masy vaječného krému a naplňte dezert do vypláchnutých formičiek. Krém nechajte v chladničke stuhnúť, potom ho prevráťte a ozdobte kúskami ovocia marinovanými v citrónovej šťave.
Colombo De Cabri
Kozacie alebo jahňacie mäso na kari korení. Rozkrojte tvrdé mango na kúsky, kilo kozacieho alebo jahňacieho mäsa, dve cibule, dva strúčky cesnaku, 400 g zemiakov, 200 g tekvice a 200 g cukety naporcujte na veľké kúsky. Ohrejte tri polievkové lyžice arašídového oleja a duste na ňom mäso do svetlohneda. Vyberte mäso a na oleji opražte cibuľu a cesnak, pridajte tri čajové lyžičky kari korenia a jednu polievkovú lyžicu tamarindového extraktu. Mäso vložte späť, podlejte 4 dl bieleho vína
a nechajte všetko na slabom ohni pod pokrievkou variť. Po pol hodine pridajte zeleninu. Dochuťte soľou. Nakoniec primiešajte jednu čajovú lyžičku citrónovej šťavy a dve polievkové lyžice hnedého rumu.
Ti-Punch
Malý rumový koktail. Typický nápoj ostrova namiešate v pohári z 1 cl sirupu z cukrovej trstiny a 2 cl citrónovej šťavy. Pridajte kocku ľadu a 4 cl bieleho rumu agricole. Všetko poriadne premiešajte. Potom vytlačte citrónovú šupu a pridajte do pohára. Ak sa Vám zdá koktail príliš silný, zrieďte ho jednoducho trochou studenej vody. Na zdravie!
|
Gastronomické špeciality |
Agénsky melón - agénske úbočia v okolí Pays d´Albret sú pozoruhodne dobre situované a vhodné pre rast melónov Charentais. Odroda "brodée" je jednou z najvyhľadávanejších.
Agénska sušená slivka - entskú slivku priniesli do regiónu Damas križiaci. Dali tak život slávnej Agénskej sušenej slivke. Slivky sú zbierané až keď dozrú a sušia sa na poličkách alebo v sušičoch, kde postupne strácajú obsah vody, aby sa stali delikatesou prínosnou pre vaše zdravie. Agénska sušená slivka je bohatá na obsah vlákniny, ovocného cukru, stopových prvkov a antioxidačných vitamínov.
Špargľa - v Aquitaine je špargľa takým istým znamením jari ako vtáčia pieseň. Najchutnejšie druhy pochádzaju z Blaye a okolia Landes. Jemná biela špargľa s troškou octovej zálievky je predjedlom každého pokrmu. Ďalším spôsobom jej konzumácie je namočiť ju do vareného vajca.
Bayonnska šunka - toto bola najobľúbenejšia šunka Rabelaia a Kráľa Henriho IV. V súčasnosti so svojou značkou a Európskou ochrannou značkou PGI je Bayonnska šunka bezkonkurenčne najlepšou francúzskou šunkou. Vďačí za to svojej chuti, jemnej vôni, špeciálnej soli z okolia Bassin de I´Adour a dlhej dobe dozrievania v sušičkách, kde sú vystavené južným a západným vetrom.
Bazasské hovädzie mäso - úžasný šedo-sfarbený bazasský dobytok bol v minulosti používaný predovšetkým na produkciu mlieka, neskôr sa stal plemenom používaným na mäso. Jeho mäso je tmavé, extrémne jemné, mäkké a delikátne.
Hríb Bordeaux cepe - je považovaný za kráľa hríbov, vďaka tmavohnedému klobúku a hľúzovitej stonke. "Boletus edulis" sa odlišuje od iných hríbov najmä svojou neprekonateľnou chuťou. Ak sú varené bezprostredne po nazbieraní, zmäknú, akonáhle sa dotknú panvice. V tomto regióne sú najobľúbenejšie v omeletách alebo s roštenkou.
Cannelé - skaramelizovaný koláč získava charakteristický tvar z formy, v ktorej sa pečie. Bordeauxska špecialita je slávna najmä pre svoju jedinečnú chuť s náznakom vanilky, svojou náplňou, ktorá sa vám rozplynie na jazyku a chrumkavým povrchom.
Čili papričky Espelette - sú dedičstvom po španielskych dobyvateľoch Nového sveta. Čili papričky Espelette boli pestované v Béarn a v Baskicku už od neskorého 16. storočia. Zbierajú sa až keď sú naozaj dozreté a sú zviazané do strapcov od 20 do 90 kusov, aby sa mohli vysušiť, následne upiecť v rúre a potom podrviť na jemný prášok. Silné a aromatické čili papričky sú hlavnou prísadou garbure a jedál z rýb, skvele sa hodia k šunke a všetkým Basquetským delikatesám.
Kačica á la Foie gras - je krížencom Pekingskej kačice a kačice a la Muscovy, nepopierateľná hviezda juhozápadného Francúzska. Táto kačica je zlatým klincom kulinárskeho umenia foie gras, kačacie stehná, srdce, žalúdok, kačacia masť. Všetko je lahôdkou.
Ustrice z Arcachonu a Cap Ferret - Podnebie Arcachonskej pláže a kvalita jej vôd produkuje najlepšie ústrice Francúzska. Dozrievajú 4 roky na farmách s celkovou rozlohou 800 hektárov, ustrice Arcachon a Cap Ferret su jemne slané a sú obľúbeným nedeľným jedlom domácich po celý rok.
Jahňacia Pauillac - od 19. storočia zvykli pyrenejskí pastieri brávať ovce na pastviny do vinohradov Médocu. Tento zdedený zvyk pomohol k vzniku myšlienky obnovenia pasenia na pasienkoch v okolí Pauillac. Tak vzniklo jahňacie Pauillac.
Hľuzovka - spolu s Périgourdinským dubom je hľuzovka najzáhandnejšou zo všetkých húb, pretože nik nevie kde vyrastie. Pri jej hľadaní využívajú experti čuch divej svine. Vôňa a chuť tohto čierneho diamantu fascinuje ľudí už storočia. Všetko, čo potrebujete, je zopár kúskov hľuzovky a pripravíte delikatesu. Používa sa aj na omeletu, či pri príprave hydiny.
|
|